Toelichting scheidsrechters aanwijzingen zaterdag

26 februari 2021
Nieuws afbeelding

Vanuit leden en ouders krijgen we veel vragen over het aanwijzen van scheidsrechters, vooral voor de zaterdag. We willen de meest gestelde vragen hier beantwoorden, zodat iedereen snapt waarom we bepaalde keuzes maken.

Sinds dit seizoen proberen we zo veel mogelijk een team aan te wijzen om een bepaalde wedstrijd te fluiten. Hierbij proberen we minimaal 1 leeftijdscategorie tussen spelers en scheidsrechters te houden (indien mogelijk), dus A-jeugd fluit C-jeugd enz. Zodra de planning bekend is, informeren we de coaches en vragen hen om namen te geven wie, namens dat team, de wedstrijd zullen fluiten. Coaches zijn vaak goed op de hoogte van eventuele andere activiteiten van spelers en kunnen zo zelf afwegen wie beschikbaar is. In een (gelukkig beperkt) aantal gevallen ontvangen wij geen reactie van een coach en dan worden door ons namen gekozen uit dat team. Afmelden voor een fluitbeurt is niet mogelijk, een oplossing dient te worden gezocht door te ruilen binnen het team. Geef altijd door wie er zal komen fluiten, zodat we dit goed kunnen administreren.

Voor een aantal 1e-lijns teams worden scheidsrechters aangewezen op basis van ervaring, kennis en kunde.

De afgelopen periode van oefenwedstrijden hebben we aangegrepen om veel nieuwe scheidsrechters hun eerste wedstrijd te laten fluiten. In alle gevallen hebben we deze scheidsrechters begeleiding kunnen geven door een ervaren scheidsrechter die nog wat Tips & Tricks heeft gegeven. Zo hebben we de hoge slagingspercentages voor de scheidsrechters examens van deze winter ook direct kunnen omzetten in praktijk.

In enkele gevallen hebben we ook al scheidrechters aangewezen die nog niet in het bezit zijn van hun scheidsrechters examen. Deze (veelal C-jeugd) hebben we wedstrijden laten fluiten bij 8-tallen (hiervoor is het hebben van een examen geen vereiste) en ook zij hebben hierbij begeleiding ontvangen. Op deze manier hopen we deze aspirant scheidsrechters al voor hun cursus / examen enthousiast te maken voor het fluiten.

Fluiten hoort namelijk bij hockeyen! Zonder scheidsrechters is het onmogelijk om een wedstrijd te spelen. En ja, scheidsrechters zijn mensen en maken daarom ook fouten. Maar als we elkaar met respect behandelen dan zal fluiten, ook voor nieuwe scheidsrechters, steeds minder als een last worden ervaren. Als we daarbij allemaal ons steentje bijdragen, dan blijft het aantal fluitbeurten per persoon, beperkt.

Omdat we in deze Corona periode zo min mogelijk personen op het GZ terrein willen hebben, maken we zo min mogelijk gebruik van senioren scheidsrechters en vragen we veel van onze A & B jeugd die al een kaart hebben. We willen hen dan ook nadrukkelijk bedanken voor hun extra inzet!!!

Als u vragen / opmerkingen heeft, of graag zelf eens een jeugdwedstrijd wilt fluiten, horen wij graag van u op [email protected].

Met sportieve groet,
Marnix Morskate & Pepijn Cuijpers

Sponsoren

Copyright © 2015 Hockeyclub Geel-Zwart|Website door LaatR.IT