Zaalhockey

Geel-Zwart biedt vele teams de mogelijkheid om zaalhockey te gaan spelen. Onderstaand informeren wij u over een aantal zaalhockey onderwerpen.

Actueel komend seizoen 2019-2020:
-de wedstrijden worden afgewerkt in een blok van een 3-luik of een 5-luik (top);
-speelschema zal zijn A-B, B-C, A-C; rust tussen 2 wedstrijden is 10 minuten.
-elke wedstrijd duurt 2x 20 minuten;
-per blok zullen er 3 scheidsrechters worden toeggewezen.
-de bond heeft besloten dat de zaalbandjes van de keepersklompen alleen van kunststof mogen zijn. Dus geen metalen gespen meer. Ook niet afplakken!

Jongste jeugd:
Komend seizoen gaan de E8-tallen wederom de zaal in. Ook hier wordt in blokvorm gespeeld. In een blok worden 4 wedstrijden gespeeld waarbij het thuisteam de 1e en de laatste wedstrijd speelt. Speelduur 1x25 minuten per wedstrijd; geen rust en 5 minuten tussen de wedstrijden.  Men speelt 6 tegen 6, dus 5 spelers + keeper op een normaal hockeyveld. Gebruik van bitje is verplicht.

Spelregels:
Zaalhockey wordt gespeeld volgens de regels van de KNHB. Er is een verschil tussen veld- en zaalhockey. De belangrijkste verschillen tussen veld en zaalhockey staan vermeld in onderstaande bijlage. 

Digitaal Wedstrijd Formulier (DWF):
Komend seizoen wordt ook het DWF gebruikt in de zaal. Werking en procedure is hetzelfde als op het veld. Vul direct na afloop van de wedstrijd het DWF in! Afronden van het DWF is de verantwoordelijkheid van de coach!

Materialen:
Bitje:
Mondbescherming (bitje) is verplicht voor veldspelers! Geen bitje=niet spelen.

Schoeisel:
Gebruik dient te worden gemaakt van de universele binnensportschoenen (zwarte en/of donkere zolen verboden), die geen sporen op de speelvloer achterlaten.
De zolen van de schoenen van de spelers moeten vlak zijn, zonder hakken, doppen of strips.

Sticks:
Het is verplicht te spelen met de officieel goedgekeurde zaalhockeystick.

Kleding en uitrusting:
Net zoals in het veld spelen we in het officiele clubtenue. De kleding en uitrusting mag verder geen delen bevatten, welke schade aan de speelvloer kan veroorzaken, of gevaar opleveren voor andere spelers.Scheenbeschermers en bitjes: zijn ook in de zaal verplicht.

Zaalhockeyhandschoen:
Wij raden iedereen zeer sterk aan om blessures te voorkomen door gebruik te maken van een speciale zaalhockey-handschoen (linkerhand)

Uitrusting doelverdedigers:
De doelverdedigers kunnen gebruik maken van hun veldhockey uitrusting. Beenbeschermers moeten worden voorzien van safeguards (afschermkapjes over de gespen), klittenband of kunststofsnelsluiters. De klompen dienen een vlakke zool te hebben en riemen dienen van kunststof te zijn. De gespen mogen geen metaaldelen meer bevatten. Klittenband of kunststofsnelsluiters mag wel.

Lokatie:
De thuiswedstrijden van Geel-Zwart worden gespeeld in Sporthal Zwijsen, Sporthal De Bunders of Sporthal Ter Aa (Erp).

Zaalwacht:
Het thuisspelende team zorgt zelf voor een zaalwacht. Een zaalwacht is een volwassen persoon en kan ondersteuning bieden aan de scheidsrechters door o.a. het scorebord bij te houden. De zaalwacht bemoeit zich niet met het spel. Meerdere taken van een zaalwacht wel staan vermeld in de bijlage.

Afgelasting:
Er moet altijd vóóraf overleg zijn geweest met de zaalcommissaris (Marc Kennis 06-52260663) bij afgelasting van een wedstrijd, zowel uit als thuis! De wedstrijdtijden die vermeld staan in het wedstrijdprogramma van de KNHB standenmotor-zaal zijn bindend.

Aandacht voor andermans spullen!

De beheerders van alle sporthallen hebben verzocht normaal om te gaan met zaken die zich in de sporthal bevinden waarvoor ze zijn bedoelt. Geel-Zwart verzoekt de coaches of ouders toezicht te houden in de kleedkamers als het team zich omkleed. Hockeyballen mogen alleen in de zaal gebruikt worden en niet in de kleedkamers! Het is niet toegestaan om met buitenschoenen de zaal te betreden! Dit houdt in dat je de zaalschoenen pas in de sporthal mag aan doen en niet thuis.

Aandachtspunten algemeen:
- Op het moment dat een zaalwedstrijd uitloopt wordt de 2e helft van die wedstrijd ingekort met 5 tot max. 10 minuten. Het is van belang dat je tijdig aan je wedstrijd begint! Er is vóór de wedstrijd geen tijd om in te spelen. Dit gaat van je wedstrijdtijd af!
- De rustperiode in elke wedstrijd bedraagt max. 3 minuten om uitloop te voorkomen.
- Komt een bezoekend team te laat: dan dient de tijd gestart te worden conform de begintijd van het wedstrijdformulier. Elke 3 min te laat betekent een doelpunt voor het thuisspelende team. Dit duurt maximaal 15 minuten en dan is de wedstrijd gespeeld. Er wordt een stand van 5-0 ingevuld.
- Coaches: bel je scheidsrechters 1 dag van te voren.
- Scheidsrechters: willen jullie ervoor zorgen dat Geel-Zwart (ledenadministratie) het juiste telefoonnummer en e-mailadres heeft zodat jullie ook de mail kunnen ontvangen van de wedstrijden waarop jullie zijn ingedeeld om te fluiten.
- Sanctie bij scheidsrechter die niet komt opdagen: fluiten van een wedstrijd van je eigen team!

Supporters:
De aanwezigheid van supporters wordt op prijs gesteld maar wel supporters die zich ook waardig en respectvol kunnen gedragen naar alle aanwezigen in de zaal; dus zowel naar het eigen team alsook naar dat van de tegenstander. Dit geldt zowel bij thuis- als uitwedstrijden. Respect hebben voor elkaar, dragen we samen uit!

Extra informatie:
Het internet is een grote bron van informatie over hoe je je team in de zaal kunt laten spelen. Wij hebben er hier een aantal voor u verzameld.
-zaalhockeyvideo 'Spelgericht trainen in de zaal'

 

 

 

Sponsoren

Copyright © 2015 Hockeyclub Geel-Zwart|Website door LaatR.IT