Clubscheidsrechter Plus (CS+)

Inleiding
Als vereniging vindt Geel-Zwart dat alle wedstrijden een goede begeleiding verdienen. Om die reden starten we dan ook al in de jeugd met de standaard clubscheidsrechteropleiding. Hierdoor maakt iedereen op tijd kennis met het fluiten en kan hij/zij zich rustig verder ontwikkelen tot een bekwame fluitist voor de breedte teams.
Maar hoe gaan we om met de meer uitdagende wedstrijden die op een hoger niveau worden gespeeld? Dit vraagt tenslotte om scheidsrechters die meer ervaring hebben en de juiste vaardigheden bezitten. Om ervoor te zorgen dat we dit benodigde scheidsrechtersniveau beschikbaar hebben voor onze eerstelijnsteams, zijn we in augustus 2020 gestart met een clubscheidsrechter-plus (CS+) opleiding.

Opleiding CS+
De CS+ opleiding is bedoeld voor iedereen die het leuk vindt om te fluiten en graag nog beter wil worden.  Tijdens deze praktijkgerichte opleiding fluit je wedstrijden op je eigen vereniging met begeleiding van een eigen leercoach. Daarnaast volg je verschillende workshops.
De opleiding start in het begin van een seizoen en duurt ongeveer 9 maanden.

Opzet
We gaan ervan uit dat je de basis spelregels al kent als je aan CS+ opleiding begint. Maar hoe pak je dingen nou aan in de praktijk? Welke afspraken maak je met je collega-scheidsrechter? Hoe reageer je op een goede manier op spelers en coaches als het even anders loopt tijdens de wedstrijd? Al dit soort praktische zaken leer je in de CS+ opleiding.
Je fluit regelmatig wedstrijden om zoveel mogelijk ervaring op te doen. Je wordt gekoppeld aan een leercoach die je begeleidt bij de wedstrijden. Het fluiten van de wedstrijden doe je op je eigen vereniging. De opleiding bestaat naast deze praktijkbegeleiding uit een aantal workshops en wordt afgesloten met een praktijktoets: je fluit een wedstrijd waarbij een beoordelaar let op de vaardigheden die je hebt geleerd.

Opleidingsteam
Voor de begeleiding van de opleiding beschikt Geel-Zwart over een team van 5 ervaren scheidsrechters die bij de KNHB de benodigde CS+ cursussen hebben gevolgd.

1. Tom Bouwman
2. Paul van den Broek
3. Pepijn Cuijpers
4. Lars van der Doelen
5. Marc Kennis

Zij zorgen voor de praktijkbegeleiding, workshops en coördinatie van de opleiding. 

Vaardigheden 
Tijdens de CS+ opleiding leer je allerlei vaardigheden om een nog betere scheidsrechter te worden:

- Voorbereiden op de wedstrijd
- Toepassen van de spelregels
- Begeleiden van de wedstrijd
- Samenwerking met collega-scheidsrechter
- Omgaan met spelers, coaches en publiek
- Afhandeling van formaliteiten

Je krijgt feedback en tips van je leercoach op deze punten. De praktijkbegeleiding gebeurt aan de hand van deze zes vaardigheden. Daarvoor wordt een speciaal begeleidingsformulier gebruikt. Wat er precies onder de vaardigheden valt wordt tijdens de workshops uitgelegd.

Praktijkbegeleiding door leercoach
Tijdens de CS+ opleiding word je begeleid door een CS+ leercoach. De leercoach begeleid je zoveel mogelijk bij wedstrijden, geeft tips en je kunt bij hem/haar terecht als je vragen hebt.

Begeleidingsformulier
De begeleiding gebeurt aan de hand van een begeleidingsformulier. Daarop staan alle vaardigheden van de CS+ scheidsrechter kort genoemd. Je vraagt je leercoach om specifiek op de punten te letten waarop jij je die wedstrijd gaat concentreren.

Workshops
Naast de praktijk is er ook aandacht voor de theorie en volg je drie workshops. Deze duren elk ongeveer twee uur. In deze workshops wordt ingegaan op de eerdergenoemde zes vaardigheden van de CS+ scheidsrechter. Met deze theoretische bagage en de extra tips & tricks sta je een stuk sterker op het veld.

Praktijktoets
De CS+ opleiding wordt afgesloten met een praktijktoets. Dit houdt in dat je een wedstrijd fluit, waarbij een beoordelaar (iemand anders dan je eigen leercoach) evalueert of je alle vaardigheden voldoende beheerst.
Haal je de praktijktoets? Dan ben je vanaf dat moment officieel CS+ scheidsrechter!

Aanmelding
Mocht je geïnteresseerd zijn in de opleiding dan kun je jezelf aanmelden bij de CS+ coördinator. Voorwaarden voor aanmelding zijn:

- Je bent 17 jaar of ouder (2e Jaar A-jeugd);
- Je bent in het bezit van een clubscheidsrechterskaart;
- Je hebt minimaal 2 jaar ervaring met het begeleiden van wedstrijden op B/C-niveau;
- Je fluit regelmatig en je vindt het leuk om te fluiten;
- Je wilt graag meer leren en investeren in de CS+ opleiding.

Blauw jasje
Het begeleidingsteam en alle CS+ scheidsrechters binnen Geel-Zwart zijn herkenbaar aan het blauwe jasje met CS+ logo. Mocht je vragen hebben over spelregels of andere scheidsrechter gerelateerde zaken, spreek ze dan aan. Je zult merken dat ze altijd bereid zijn om ook mensen buiten de opleiding te ondersteunen met hun kennis en ervaring.

Info
Heb je vragen over het CS+ programma? Neem dan contact op met onze CS+ coördinator:

Lars van der Doelen
[email protected]
+31 (6) 15 09 25 12

 

Sponsoren

Copyright © 2015 Hockeyclub Geel-Zwart|Website door LaatR.IT