GROOTS met supporter Cyril Haeve

28 mei 2019
Nieuws afbeelding

Respect en Sportiviteit staan bij Geel-Zwart en Blauw Geel'38 hoog in het vaandel. Daarom slaan onze clubs de handen ineen met onder meer de KNHB, KNVB en de Rabobank. Een continu proces waar iedereen bij Geel-Zwart en Blauw Geel'38 bij betrokken is. Binnen onze verenigingen doen we dat GROOTS: Gastvrij, Respectvol, Opgeruimd, Ontzettend trots, Tegen geweld en Sportief. Dit keer spraken we Cyril Haeve, die ieder weekend op velden van Geel-Zwart én Blauw Geel'38 te vinden is.

Cyril, wat brengt je iedere week bij Geel-Zwart en Blauw Geel'38?
"Wij wonen zelf in Heeswijk, maar sinds twee jaar sporten onze drie kinderen in Veghel. Eva en Hanne zijn bij Geel-Zwart gaan hockeyen en Mathijs voetbalt bij Blauw Geel’38. Dat hebben we gedaan omdat ze veel ambitie hebben. We zijn gaan zoeken naar een plek die goed bij ons zou passen. Zelf hebben we ook jaren in Veghel gewoond, dus we kennen hier redelijk goed de weg. We zochten een club waar onze kinderen hun ambities kunnen nastreven en waar ze bovenal welkom zijn. Bij Geel-Zwart en Blauw Geel'38 is dat zeker het geval, ze zijn destijds opgenomen alsof ze al jaren lid waren."

Heb je zelf ook nog een actieve rol?
"Ik heb zelf een hockey-achtergrond en inmiddels heeft Geel-Zwart me gevraagd om wat dingen te gaan doen. Ik heb jarenlang veel gedaan bij HDL, de club waar we vandaan komen. Op dit moment doe ik eventjes niks, dus als ik bij Geel-Zwart of Blauw Geel'38 kom is dat puur om te genieten van de sport en natuurlijk ook van de gezelligheid. Op dit moment heb ik geen echte taken, behalve die van betrokken ouder bij beide clubs."

Welk begrip binnen GROOTS spreekt jou persoonlijk het meest aan?
"Het is natuurlijk niet de reden geweest van onze overstap vanuit Heeswijk, maar gezelligheid en gastvrijheid zijn ontzettend belangrijk. Als je bepaalde ambities hebt dan moet je welkom zijn bij een club. Als je niet in een prettige sfeer kunt sporten, ga je de stap naar een hoger niveau niet maken. Dat moet je samen met de gehele club doen, dat vind ik ontzettend belangrijk. Op het begin kende ik bijvoorbeeld niemand bij Geel-Zwart en Blauw Geel'38, maar na twee weken waren het allemaal bekende gezichten. Die gezelligheid en gastvrijheid stralen beide clubs uit."

Wat is je ervaring met GROOTS bij onze clubs?
"Ik ben zelf zeker geen heilig boontje, maar ik vind dat we elkaar wat vaker mogen aanspreken op verkeerd gedrag. Er wordt bijvoorbeeld regelmatig van alles geroepen tegen een scheidsrechter. Natuurlijk hoort emotie bij de sport, maar dan worden er vaak minder verstandige dingen gezegd. We mogen elkaar dan sneller aanspreken en ik zou het terecht vinden als iemand het tegen me zegt, mocht ik daar te ver in gaan."
"Als een vereniging GROOTS wil zijn, moet iedereen daar aan bijdragen. Vanaf de jongste pupillen moet dat erin 'getankt' worden en de ouderen moeten het goede voorbeeld geven. Dat gaat ook over kleine dingen, dat je bijvoorbeeld je lege chipszakje in de prullenbak gooit. Maar ik vind dat Geel-Zwart en Blauw Geel'38 Ontzettend Trots mogen zijn op de manier waarop alles geregeld wordt bij de clubs. GROOTS moet door de gehele club gedragen worden."

Zijn er eigenlijk ook nog verbeterpunten?
"Natuurlijk zijn er altijd dingen voor verbetering vatbaar. Wat me bij Geel-Zwart altijd positief opvalt is dat veel spelers en speelsters van Heren 1 en Dames 1 betrokken zijn bij de jeugdafdeling. Dan zie je dat veel jeugdspelers op zondag naar de eerste teams gaan kijken en dat vind ik echt gaaf. Ze spreken met elkaar af om de zondag bij Geel-Zwart door te brengen. Daarnaast was ik pas bij een wedstrijd in Breda, waar beide teams na afloop samen taart gingen eten. Op het veld gaat het er hard aan toe, maar na de wedstrijd sluiten ze de speeldag samen af. Dat is een goede manier om Respectvol met elkaar om te gaan, ondanks dat je elkaars tegenstander bent."

Met iedere geïnterviewde behandelen we ook een aantal stellingen:

'Ik hoef geen respect te tonen aan iemand (bijvoorbeeld de tegenstander), die geen respect voor mij toont'
"Daar ben ik het natuurlijk niet mee eens. Dan verlaag je jezelf tot datzelfde niveau en dat is niet de bedoeling. Ik vind dat je altijd Respectvol moet zijn naar anderen. Dat is ook de goede manier om iets los te maken bij die ander. Ook al zal dat soms niet meevallen,  je moet altijd respect blijven tonen aan anderen."

'Ik baal van platte taal'
"Er zit altijd veel emotie in sport, dus ik begrijp dat er een keer iets geroepen wordt in het veld. In een bepaalde situatie kan dat nou eenmaal gebeuren. Ik vind wel dat iemand beledigen vanwege zijn of haar huidskleur of het schelden met ziektes echt niet kan."

Tot slot! Welke tip zou je de leden van onze clubs mee willen geven om zo GROOTS mogelijk te zijn?
"Als je iets wilt veranderen binnen de club moet je initiatief nemen. We kunnen niet altijd blijven wijzen naar anderen, maar moeten het gezamenlijk doen. Als lid van de club ben je onderdeel van hoe de vereniging eruitziet. Ik hoop dan ook dat iedereen bereid is om zijn of haar bijdrage daaraan te leveren." 

Sponsoren

Copyright © 2015 Hockeyclub Geel-Zwart|Website door LaatR.IT