GROOTS met Lidwien van Heeswijk (G-Hockey)

1 februari 2019
Nieuws afbeelding

Respect en Sportiviteit staan bij Geel-Zwart hoog in het vaandel. Daarom slaat onze club de handen ineen met onder meer de KNHB en de Rabobank. Een continu proces waar iedereen bij Geel-Zwart bij betrokken is. Binnen onze vereniging doen we dat GROOTS: Gastvrij, Respectvol, Opgeruimd, Ontzettend trots, Tegen geweld en Sportief. Deel 3 met Lidwien van Heeswijk (G-Hockey).

Lidwien, wat doe je zoal bij Geel-Zwart?
"Eigenlijk heb ik vroeger altijd korfbal gespeeld, dus zelf heb ik nooit gehockeyd bij Geel-Zwart. Ik heb als leerkracht gewerkt in het ZML-onderwijs met kinderen, die moeite hebben met leren. Een jaar of vijf geleden heeft de club mij gevraagd het G-team van Geel-Zwart te coördineren. Daarvoor heb ik in de mini-commissie gezeten omdat mijn twee dochters destijds bij de club speelden. Ik vind het erg leuk om dingen voor Geel-Zwart te doen."

Hoe pakken jullie de G-afdeling aan bij de club?
"Ons team speelt al geruime tijd bij elkaar. Het is echter wel zo dat er steeds meer aanbieders zijn voor mensen met een beperking. Onze jongeren hebben steeds meer mogelijkheden om te gaan sporten. Daarnaast is het voor velen niet vanzelfsprekend dat ze jarenlang dezelfde sport doen. Het blijft altijd een beetje puzzelen. Dit seizoen is er iemand gestopt, die toch liever ging voetballen terwijl een ander veel tijd kwijt was door een stage. Het is ieder jaar weer de vraag hoeveel spelers we op de been kunnen krijgen en waar we nieuwe leden vandaan kunnen halen."

En hoe dragen jullie je steentje bij wat GROOTS betreft?
"Wij proberen onze spelers te betrekken bij alle activiteiten. Zo zijn er een keer ouderen uitgenodigd en hebben we gezamenlijk pannenkoeken gebakken. Het respectvol met elkaar omgaan is natuurlijk ook erg belangrijk. Dat doen we met het G-team niet anders dan de andere teams. We proberen de spelers mee te geven dat ze netjes omgaan met de spullen. Het blijft wel een utopie om te denken dat ons team helemaal is ingeburgerd. Het zou leuk zijn als meer mensen weten wat wij aan het doen zijn met ons team."

Welk begrip binnen GROOTS spreekt jou het meest aan?
"Dan kom ik toch uit bij respectvol en sportief. Eigenlijk vallen alle begrippen al onder respectvol. Je ruimt bijvoorbeeld je spullen op uit respect. Ik vind dat we bij Geel-Zwart wel wat gezonder mogen zijn. Ik hou ook van een feestje en een biertje op z'n tijd, maar soms moeten we wat meer verantwoordelijkheid pakken. We moeten het goede voorbeeld geven aan onze jeugd en ze niet in de verkeerde verleiding laten komen. Misschien is het wat idealistisch, maar bijvoorbeeld ook het aanbod in de kantine kan wat mij betreft wel iets gezonder."

Met iedere geïnterviewde behandelen we ook een aantal stellingen:
'Ik hoef geen respect te tonen aan iemand (bijvoorbeeld de tegenstander), die geen respect voor mij toont'
"Je bent sterker als je daar boven kunt staan. Als je bijvoorbeeld met hetzelfde verbale geweld terugpraat of op dezelfde verkeerde manier handelt dan kom je nergens."

'Ik baal van platte taal'
"In het heetst van de strijd kan er wel eens iets gezegd worden. Als het echter een gewoonte wordt, vind ik dat we elkaar moeten aanspreken. Daar is de hele club bij gebaat. Eerlijk gezegd ben ik te weinig bij de club om daar een goed oordeel over te vellen."

'Het is logisch dat je minder respect hebt voor iemand (bijvoorbeeld de scheidsrechter) die je niet kent'
"Daar ben ik het totaal niet mee eens. Ik snap dat het gemakkelijker is om iemand te respecteren, die je goed kent. Dat betekent echter niet dat je geen respect hoeft te hebben voor iemand, die je niet kent. Dan moet je je best doen iemand te leren kennen, voordat je iemand in een hokje plaatst."

Tot slot! Welke tip zou je de leden van onze club mee willen geven om zo GROOTS mogelijk te zijn?
"Ik zou het leuk vinden als er meer mensen komen kijken naar onze wedstrijden. Deze jongeren zijn 'anders', maar vinden het natuurlijk ook fantastisch als er voor hen gejuicht wordt."

Sponsoren

Copyright © 2015 Hockeyclub Geel-Zwart|Website door LaatR.IT