GROOTS met oud-voorzitter Frank van der Heijden

6 juli 2018
Nieuws afbeelding

Respect en Sportiviteit staan bij Geel-Zwart hoog in het vaandel. Daarom slaat onze club de handen ineen met onder meer de KNHB en de Rabobank. Een continu proces waar iedereen bij Geel-Zwart bij betrokken is. Binnen onze vereniging doen we dat GROOTS: Gastvrij, Respectvol, Opgeruimd, Ontzettend trots, Tegen geweld en Sportief. Deel 2 met oud-voorzitter Frank van der Heijden!

Frank, wat heb je zoal gedaan bij Geel-Zwart?
"Ik ben onlangs na negen jaar gestopt als voorzitter van Geel-Zwart. Daarnaast ben ik coördinator van het midweek hockey, maar dat deed ik al voordat ik als voorzitter begon bij deze club. Zeven jaar geleden is bij Geel-Zwart het G-hockey opgestart en sindsdien probeer ik zoveel mogelijk wedstrijden van ons G-team als scheidsrechter te begeleiden."

Hoe kijk je terug op je periode als voorzitter van de club?
"Dan ben ik natuurlijk erg trots. We hebben de afgelopen jaren samen met vrijwilligers ontzettend veel bereikt. We hebben gezamenlijk een aantal projecten opgepakt, zoals bijvoorbeeld het actuele GROOTS. Het waterveld is ook een mooi voorbeeld. Destijds moesten er nou eenmaal een aantal belangrijke zaken geregeld worden bij Geel-Zwart. Als je dan merkt hoeveel mensen bereid zijn om hun steentje bij te dragen, is dat als voorzitter erg mooi om te zien."

Waarom is Geel-Zwart samen met andere sportclubs eigenlijk gestart met project GROOTS?
"Voor de begrippen binnen GROOTS waren we eigenlijk op zoek naar een soort kapstok om alles aan te hangen. Daarom zijn wij in eerste instantie begonnen met GROOTS. De Rabobank kwam er daarna bij met hun respect-project. Dat heeft uiteindelijk ook geresulteerd in een samenwerkingsverband met onder meer Blauw Geel'38 en hebben we gezamenlijk GROOTS nog breder uitgerold."

En hoe verloopt het project GROOTS tot nu toe eigenlijk?
"Het kan natuurlijk nooit snel genoeg gaan. Dat heeft voornamelijk te maken met het gedrag van spelers, scheidsrechters en ouders. We hebben nou eenmaal bepaalde normen en waarden, maar het kost tijd om die erin te slijpen. Achteraf had ik dat als vanzelfsprekend sneller gewild, maar ik ben tevreden met het resultaat dat we al hebben geboekt. We zien bijvoorbeeld een daling van het aantal gele en rode kaarten, maar nul is natuurlijk beter."

Welk begrip binnen GROOTS spreekt jou persoonlijk eigenlijk het meest aan?
"Als ik terugkijk op de afgelopen negen jaar als voorzitter van Geel-Zwart dan kom ik uit bij O van ontzettend trots. Ik vind dan ook zeker dat anderen soms meer uit moeten stralen hoe trots ze zijn op deze mooie club. Als ik mensen soms hoor praten dan denk ik: kijk nou eens wat we allemaal wel hebben bij Geel-Zwart. Ben eens trots op wat je wel bereikt hebt met de vereniging en straal dat ook uit naar buiten."

En op welk gebied kan Geel-Zwart zich nog verbeteren?
"Dat is toch het puntje respect. We hebben ontzettend veel vrijwilligers en scheidsrechters, die het beste voor hebben met onze club. We vormen gezamenlijk de vereniging en moeten samen dingen bereiken. Dat lukt natuurlijk niet als we elkaar op een verkeerde manier benaderen. Behandel elkaar dan ook als een grote groep in plaats van als iemand, die maar even iets voor jou moet komen doen. Dat kan bij onze club nog wel beter."

Met iedere geïnterviewde behandelen we ook een aantal stellingen:

'Ik hoef geen respect te tonen aan iemand (bijvoorbeeld de tegenstander), die geen respect voor mij toont'
"Daar ben ik het natuurlijk niet mee eens. Je moet zelf altijd het goede voorbeeld geven aan een ander. Als iemand anders verkeerd gedrag vertoont, betekent dat niet dat je daar in mee moet gaan. Zo werkt het nou eenmaal niet in de maatschappij. Op het moment dat jij duidelijk het goede voorbeeld geeft, is de kans ook groter dat een ander jou op een goede en respectvolle manier behandelt."

'Bij Geel-Zwart kunnen we alles tegen elkaar zeggen'
"Misschien kunnen we het beter omdraaien. Bij Geel-Zwart zouden we alles tegen elkaar moeten kunnen zeggen. Ik denk dat voor mij geldt dat iedereen alles tegen mij kan zeggen. Ik weet echter niet of de cultuur binnen onze club al zodanig is dat iedereen alles tegen elkaar durft te zeggen. Het moet natuurlijk wel op een nette manier gaan. Ook dan is begrip en respect voor elkaar van groot belang."

'Het is logisch dat je minder respect hebt voor iemand (bijvoorbeeld de scheidsrechter) die je niet kent'
"Het maakt in deze niet uit of je iemand wel of niet kent. De scheidsrechter is er bijvoorbeeld om het spel te leiden en staat ook vrijwillig op het veld. Dat heeft iedereen te respecteren. Of je die persoon wel of niet kent, staat daar helemaal los van. Ik ga er ook van uit dat scheidsrechters altijd onpartijdig zijn en het spel zelf zeker niet negatief beïnvloeden."

'Ik baal van platte taal'
"Als daar beledigende taal of ziektes bij gebruikt worden, is dat niet op zijn plaats. Natuurlijk wordt er in het heetst van de strijd wel eens wat geroepen, maar ook daar zitten zeker grenzen aan. Op het moment dat je anderen raakt met jouw platte taal dan ga je te ver en dat hoort niet bij Geel-Zwart, en sowieso bij geen enkele sportclub thuis."

Tot slot! Welke tip zou je de leden van onze club mee willen geven om zo GROOTS mogelijk te zijn?
"Zoals ik eerder al aanhaalde, vind ik dat we trots moeten zijn op onze club en wat we allemaal hebben. Ook vind ik dat we gezamenlijk veel aandacht moeten houden voor de jeugdafdeling. Onze jeugd is immers de toekomst. Als wij zorgen dat we trots uitstralen en het goede voorbeeld geven aan onze jeugd dan wordt dat door onze jeugdspelers overgenomen. Ik hoop dat wij dat bij Geel-


Sponsoren

Copyright © 2015 Hockeyclub Geel-Zwart|Website door LaatR.IT