Respect en Sportiviteit staan bij Geel-Zwart hoog in het vaandel. Daarom slaat onze club de handen ineen met onder meer de KNHB en de Rabobank. Een continu proces waar iedereen bij Geel-Zwart bij betrokken is. Binnen onze vereniging doen we dat GROOTS: Gastvrij, Respectvol, Opgeruimd, Ontzettend trots, Tegen geweld en Sportief. Deel 1 met jeugdtrainer Joost Caris!
Joost, wat doe jij eigenlijk allemaal bij Geel-Zwart?
"Momenteel ben ik trainer/coach van MC1 en assisteer ik Merel Barten als trainer bij MA1. Dat probeer ik op de zaterdagen zo veel mogelijk te combineren. Daarnaast ben ik op vrijdagavond te vinden bij Dames 1, waar ik ook assistent-trainer ben en geef ik doordeweeks training aan verschillende breedteteams. Op het einde van het seizoen organiseer ik samen met anderen het Vliegerop Toernooi en tussendoor ben ik veel bij Geel-Zwart te vinden om verschillende andere dingen te doen."
Waarom is het begrip GROOTS nou zo belangrijk voor een club als Geel-Zwart?
"Ik denk dat het project GROOTS een mooie sportiviteitscampagne is, die nu langzaamaan van de grond komt binnen Veghel. Het is een stukje bewustwording binnen onze verenigingen. Als we de begrippen van GROOTS kunnen verankeren bij de club zorgen we voor een prettig sportklimaat. Dan is het fijn voor kinderen en ouders om bij onze club te komen sporten, maar ook zeker voor vrijwilligers om hun steentje bij te dragen. Daarom vind ik het belangrijk dat we hiermee aan de slag gaan."
Hoe vertaal je dan het begrip GROOTS binnen jouw functie bij Geel-Zwart?
"Bij Geel-Zwart probeer ik altijd leuke dingen te organiseren en mijn teams daarbij te betrekken. Zo hebben we dit seizoen een appel-actie georganiseerd bij Geel-Zwart. Er werden appels met verschillende boodschappen uitgedeeld aan supporters, die langs de lijn stonden. Als ouders bijvoorbeeld te fanatiek coachen durven veel kinderen daar niets van te zeggen. Nu draaien we rollen om en ziet iedereen het verhaal van de andere kant. Spelers en ouders waren erg enthousiast."
En wat normen en waarden betreft?
"Ik vind het netjes om het bezoekende team even te ontvangen bij aankomst. Dat komt binnen het begrip GROOTS ook terug bij het stukje Gastvrij. Daarnaast horen emoties natuurlijk bij sport, maar wel tot op een zekere hoogte. We proberen bij onze spelers te letten op taalgebruik en daar worden ze dan ook op gecorrigeerd. Als trainer/coach moet je dat goed in de gaten houden en als vanzelfsprekend het goede voorbeeld geven. Dat lukt misschien niet altijd, maar we doen ons best."
Welk begrip binnen GROOTS spreekt jou persoonlijk eigenlijk het meest aan?
"Natuurlijk zijn alle begrippen binnen GROOTS ontzettend belangrijk. Zoals ik eerder al vertelde, spreekt het begrip Gastvrij mij erg aan. Als ik naar onze eigen vereniging kijk, vind ik Geel-Zwart een gezellige en warme club. Het stukje Gastvrij vind ik daarin erg van belang. Dat is niet alleen hoe ik als coach mijn tegenstander op zaterdag ontvang, maar ook hoe mensen zich welkom voelen als ze bij onze club komen sporten. Als je warmte en gastvrijheid uitstraalt, is de kans ook groter dat mensen iets willen betekenen voor je vereniging."
Waar heeft Geel-Zwart nog wel wat winst te boeken?
"Het GROOTS-project loopt inmiddels al een aantal jaren bij Geel-Zwart en ik denk dat we heel goed op weg zijn. Je merkt dat er steeds meer mensen met dit project bezig zijn. GROOTS is een cultuur, die binnen een club langzaam moet groeien. Natuurlijk kunnen er altijd dingen beter. Vooral langs de kant van het veld moeten wij nog stappen zetten. Dat was vooral gericht op supporters, maar dat geldt eigenlijk net zo goed voor trainers, coaches, spelers en scheidsrechters."
Met iedere interviewkandidaat behandelen we een aantal stellingen.
'Ik hoef geen respect te tonen aan iemand, die geen respect aan mij toont'
"Daar ben ik het natuurlijk niet mee eens. Vooral vanwege de voorbeeldfuntie, die ik eerder al aanhaalde. Zeker op de sportvelden gaan er in de emotie heel veel dingen fout. Daar moeten we dan allemaal op een rustige manier mee omgaan en accepteren dat er dingen verkeerd gaan. Het goede voorbeeld geven is daarin belangrijk."
'Bij Geel-Zwart kunnen we alles tegen elkaar zeggen'
"Daar ben ik het juist wel mee eens. Dat betekent niet dat we het altijd met elkaar eens hoeven te zijn. Ik vind het juist helemaal niet erg als er een keer een conflict of discussie is binnen de vereniging. Het gaat er dan om dat we het netjes en respectvol met elkaar oplossen en dan kunnen we stappen maken en verder komen."
'Het is logisch dat je minder respect hebt voor iemand, die je niet kent'
"Als vanzelfsprekend ben ik het daar niet mee eens. Iedereen steekt op zijn of haar eigen manier tijd in de club. Uiteindelijk staan we allemaal op het veld om plezier te maken. Natuurlijk is het een wedstrijd en wil je altijd winnen. Zeker bij jeugd is dat niet het belangrijkste, het gaat juist om ontwikkeling. Het leren hockeyen, voetballen of tennissen en het bijbrengen van normen en waarden vind ik belangrijker dan een wedstrijdje winnen."
'Ik baal van platte taal'
"Dit is wel een lastige, want iedereen heeft hierin een andere grens. Spelers van elf of twaalf jaar gebruiken nu woorden, die ik niet kende toen ik zo oud was. Als trainer/coach of club kun je denk ik enkel het goede voorbeeld geven. Natuurlijk mogen we het tegen elkaar zeggen, maar het blijft een lastig verhaal."
Tot slot! Welke tip zou je de leden van onze club mee willen geven om zo GROOTS mogelijk te zijn?
"Hou rekening met anderen en toon begrip voor elkaar. Iedereen heeft het beste voor met onze club.