Samenvatting lezing Positief Coachen

4 november 2015

Het was volle bak op 19 oktober jongstleden toen Ewald van Kouwen bij ons een interactieve lezing verzorgde voor alle geïnteresseerde coaches, trainers, commissieleden en ouders van spelers. Hier een samenvatting van zijn verhaal voor hen die het helaas gemist hebben. Een verhaal dat onderbouwd is met wetenschappelijk onderzoek en gestoeld is op praktijkervaringen van topcoaches (zoals in het hockey Marc Lammers).

Uit jarenlang wetenschappelijk onderzoek komt naar voren dat we in de sport te vaak pessimistisch zijn (‘we spelen vandaag tegen een ploeg waar we vorige keer zwaar van verloren hebben…’), kleineren (‘jullie hebben het vorige keer volledig lopen verprutsen’) en dreigen (‘als je niet doet wat ik zeg, kan je meteen komen wisselen’). En vooral: dat we met name kijken naar wat er niet goed gaat en voortdurend hameren op resultaten. Terwijl plezier en zelfvertrouwen juist cruciale succesfactoren zijn!

Ewald deed daarom een oproep dat we bij onze club van ‘negatief’ en ‘resultaatgericht’ naar ‘positief’ en ‘taakgericht’ gaan. Dat betekent bijvoorbeeld: we geven veel complimenten (eerlijk en concreet) en we hebben het over wat de spelers zelf kunnen doen in plaats van wat het gevolg daarvan is. Een andere manier van communiceren dan we traditioneel in de sport gewend zijn.

Als men werkt aan een positieve cultuur, zie je allerlei effecten. De spelers kunnen zich beter ontwikkelen en dus is de kans groter dat ze goed gaan presteren. Er haken minder pubers af. We krijgen meer vrijwilligers (want in een meer positieve cultuur is het leuker om actief te blijven of te worden). En er zijn minder incidenten.

Dat betekent dat wij met z’n allen moeten nadenken hoe wij bij Geel-Zwart kunnen werken aan een nóg positievere cultuur en hoe we die vervolgens kunnen vasthouden. In ieder geval heeft Ewald’s verhaal al een belangrijke eerste aanzet gegeven.

Als je meer wil weten over Positief Coachen, kun je kijken op www.positiefcoachen.nl.

Sponsoren

Copyright © 2015 Hockeyclub Geel-Zwart|Website door LaatR.IT